Terratech

Könnyűszerkezetes teraszok

Egy ház vagy nyaraló megépítése után nagyon sokszor felmerül a kérdés, hogy mire szeretnénk használni a teraszt.

Nyitott alumínium terasz

Megtervezésekor már érdemes hosszú távon gondolkodni, de legalább azt kitalálni, hogy mitől lenne ideális a teraszunk következő 10-20 évben.

Másra van szüksége egy kisgyermekes családnak és másra egy nyugdíjas házaspárnak. Hiszünk abban, hogy mindenkinek tudunk segíteni megtalálni, hogyan lesz a teraszból nappali.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobbat minden életszakaszunkra érdemes a könnyűszerkezetes megoldásokban gondolkodni, amelyek későbbiekben modulárisan bővíthetőek, méretben, árnyékolókkal vagy akár télikertté alakíthatóak.

A gyártók próbálnak minden élethelyzetre választ adni a könnyűszerkezetes alumínium megoldásaikkal.

Kifejezetten szerencsés, ha egy új ház építése esetén a már különös figyelmet fordítunk a teraszunk megtervezésére. A házak építése esetén általában a teraszok a megfelelő alappal rendelkeznek, amelyek nemcsak a teraszt, hanem a télikertet is elbírják. Nagyon jó megoldást kínál erre a könnyűszerkezetes terasz.

Abban az esetben, a teraszépítéshez nincs meg a megfelelő alap, akkor ez akár talajcsavarra vagy térkőre is telepíthető. Térkő esetén mindig szükséges a megfelelő ún. betontuskó elhelyezése is, ami a terhelést tudja biztosítani.

Az elmúlt években, a fa jelentős drágulása miatt nem csak a teraszok készülnek pórszórt alumíniumból, hanem a kerti kiülők, szaletlik is.

Amikor az alap már rendelkezésre áll, akkor jöhet a következő kérdés, hogy zárt terasz vagy nyitott teraszt szeretnénk.

Az általunk forgalmazott szerkezetek Németországban készülnek pórszórt alumíniumból, amire a gyártó 10 év garanciát vállal, és ez a garanciális időtartam a magasnak számít a magyar piacon.

Az elmúlt évek azt mutatják, hogy a nyitott terasz az ügyfelek leggyakoribb választása, ami a felűről érkező hatások ellen véd, a napsütéstől és a csapadéktól óv.

Az esetek jelentős részében így csak tavasztól őszig lesz a teraszból közösségi tér.

Könnyűszerkezetes terasz beépítés alumíniumból

Az alumínium terasz szerkezete pórszórt alumínium idomokból készül, az elemekre a garancia német minőség. Mivel teraszaink modulárisak ezt azt jelenti, hogy alumínium terasztetőink a későbbiekben télikertté alakíthatóak, így már az alap terasz elemszerkezet is nagyon erős. Az alumínium elemek falvastagsága átlagosan 2-3 mm. Példaként az alumínium csarnokok 3 mm-es alumíniumból épülnek.

 

Milyen típusú terasztetőt válasszunk?

A leggyakoribb teraszfedés a polikarbonát, aminek nagy előnye az ára, illetve az, hogy kifejezetten jól szűri a fényt, akár déli fekvésű teraszok esetén is. Hazánkban a polikarbonát az elmúlt évtizedben nem örvendett nagy népszerűségnek. A Terratech Hungary Kft. a tetőszerkezetet és polikarbonátot is Németországból szállítja. A polikarbonát nagyon magas minőségű, 5 cellás, UV-szűrős. Színben többféle elérhető: víztiszta, opál és a bronz. Az opál polikarbonát kellemes árnyékolás miatt a legnépszerűbb választás az ügyfeleink között. Könnyűszerkezetes teraszaink fedése a későbbiekben könnyen cserélhető.

Az üvegtető kifejezetten elegáns teraszfedést jelent. Üvegjeink nagyon erősek így a jégeső és a kisebb lezuhanó tárgyak nem okoznak benne kárt.

Amikor üvegfedést választunk az egyik legfontosabb szempont a terasz tájolása. Északi és keleti fekvésű teraszokon bátra ajánljuk, mert a nap nem tudja erősen felmelegíteni. Más fekvés esetén, ha a kánikulában is szeretnénk élvezni a teraszunkat, mindenképp teraszárnyékoló szükséges az üveg kiegészítéseként.

Üvegterasz esetén is többféle típusból választhatunk: átlátszó üveg, matt üveg, solar üveg.

Az alumínium terasz nemcsak a kert, hanem a ház dísze is. Üvegfedés esetén havonta szükséges takarítani az üveget, a polikarbonát terasz esetén bőven elég évente egyszer lemosni.

Könnyűszerkezetes zárt teraszok

Az elmúlt években nagyon sok új parcellázású telek került kimérésre, ahol a jellemzően a szomszédos közösségi terek is sokkal közelebb vannak egymáshoz a kertekben, mint korábban.

Sok esetben a szeretnénk a teraszunkat valamilyen módon zártabbá tenni, ami nem feltétlen falazást jelent, erre is megoldás a könnyűszerkezetes terasz.

Az alumínium teraszaink többféle megoldással tehetők zártabbá. Ha fixen szeretnénk zárni a teraszunkat nagyon népszerű a polikarbonát fal, ami nem veszi el a fényt, viszont az átláthatóságot erősen gátolja.

A másik fix zárási mód az alumínium fal, ami nagyon elegáns kivitelű, és ugyanabból a színű alumíniumból telepíthető, mint a porfestett teraszunk. Úgy véljük, hogy ez a legidőtállóbb megoldás, hiszen ez a szerkezet addig fog állni, ameddig a házunk!

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ún. fixscreen árnyékolás, ami nagyon elegánssá teszi az alumínium teraszt is.  Ez a modern szerkezet szél és esőérzékelővel van felszerelve, így ha nem is vagyunk otthon az árnyékolónk működéseb tud lépni.

A fixscreen az összezárhatóságon túlmenően az egyik legjobb teraszárnyékolási megoldás.

Amennyiben a teraszt a legelegánsabb megoldással szeretné zártabbá tenni, akkor az üvegajtó a legjobb megoldás. Az üvegajtó beépítése egy nagyon egyszerű munkafolyamat. Az eltolható üvegfal lehetővé teszi, hogy akár télikert akár terasz legyen a megnagyobbított nappalink. Az üvegfal beépítés teljeskörű megoldást nyújt az időjárás viszontagságai ellen.

Zárt terasz alumíniumból

Hogyan lesz az alumínium teraszból télikert

Az alumínium teraszaink nagyon erős szerkezetűek így szinte minden esetben télikertté tudjuk alakítani azokat.

A télikertté alakítás előtt az alábbiakat szükséges tisztázni:

 • Mikor szeretné használni a télikertet?
 • Megoldható a télikert hűtése/fűtése?
 • A nappali megnagyobbított része legyen minden évszakban, vagy csak bizonyos időszakokban?
 • Biztonsági üvegből vagy hőszigetelt üvegből készüljön?
 • Milyen megoldással szeretnénk az üvegfalat: tolható, lapozható vagy csak egyszerűen nyitható?
 • Nyáron is télikertként vagy teraszként szeretnénk használni?
 • Hány oldalát szeretnénk árnyékolni?

Érdeklődés, árajánlatkérés

Mit tudunk még építeni az alumínium teraszszerkezetből

ElőtetőAlumínium terasz telepítése esetén nagyon gyakori, hogy az ügyfelek ugyanabból a szerkezetből szeretnék megépíteni az autóbeállójukat, előtetőiket.

Nagyban emeli a kert harmóniáját, ha ezek az építmények ugyanabból az anyagból készülnek.

Az előtető az egyik legnépszerűbb házkiegészítő. Az alumínium szerkezetek nagyon sok ötlet megvalósítására nyújtanak kitűnő megoldást. Egyre gyakoribb, hogy lakások kisebb méretű erkélyét is szeretnék könnyűszerkezetes terasszal befedni, természetesen a teraszaink a legkisebb méretekben is elérhetőek, de 4 m²-nél kisebbet nem biztos, hogy érdemes befedni.

 

 

Miért előnyős az alumínium terasztető

 • Meglévő betonalaphoz könnyen rögzíthető.
 • Akár téglába, akár betonba, de akár könnyűszerkezetes házhoz is rögíztehető a falhoz szerelt modell.
 • Amennyiben nincs meg szükséges betonalap, tudjuk vállalni akár a betontuskó, akár a talajcsavar telepítését.
 • A pórszórt alumínium szerkezet, akár 20-30 évig gondozásmentes, így nem jelentkezik karbantartási feladat ez idő alatt.
 • A csatorna és vízlefolyó rejtett szerkezetű.
 • Falhoz rögzíthető, de szabadon állóként is telepíthető.
 • A polikarbonát fedés nagyon tartós, de esetleges elhasználódás esetén is könnyen cserélhető.
 • Teljesen egyedi méretű terasz, nagyon sok esetben a szigetelésben lévő egyenetlenségek kiküszöbölhetőek.
 • Az oszlopok a statikai szabályokat figyelembe véve mozgathatóak.
 • 5 év szerkezeti garancia.
 • A könnyűszerkezetes teraszok általában nem építési engedély kötelesek.