Terratech

Bioklimatikus pergola építés

A kerti élmény története nagyon hosszú időre nyúlik vissza. Már a rómaiak is törekedtek arra, hogy a kert elegánsabb szintre történő emelésével kellemes, árnyas részt alakítsanak ki a kinti évszakokra.
Ahogy 2000 évvel ezelőtt, úgy most is fontos szempont, hogy egy olyan megnagyobbított nappali kerüljön kialakításra, mely magában hordozza a minőség, az időtállóság és a kényelem állandó harmóniáját.

A pergola építés egy nagyon pontosan szervezett folyamat. Egy szakképezett csapat egy pergolát 1-3 nap alatt képes megépíteni.

Bioklimatikus kerti pergola

Mi a bioklimatikus pergola?

Egy olyan lábakon vagy falszerkezetre épült lamellákból álló tetőszerkezet, amely manuálisan vagy motorizáltan működtethető és vízmentes zárást biztosít. Nagyon fontos kiemelni, hogy a lamellák mozgatásával a levegőáramlás könnyen szabályozható. A pergola az oldalfalak lezárásával nagyon könnyen akár nappalivá alakítható és egy esztétikus ékszerdobozként tündökölhet a kertünkben.

A pergola régebben egy gyűjtőfogalom volt, ami minden kerti és teraszépítményt takart. Mára a bioklimatikus pergola kizárólag a lamellás alumíniumszerkezetet jelenti.

Mit jelent az, hogy valami bioklimatikus?

A szerkezet része tud lenni az időjárási körülményeknek, olyan mértékben ahogy ezt a tulajdonosa szeretné. A belső klíma a lamellák mozgatásával nagyon könnyen szabályozható:

  • a lamellák lezárhatóak víz- és hómentesen
  • a levegő áramlása a pergola alatt szabályozható
  • a fény és árnyék mértéke napszaktól függően változtatható

A játék az  „időjárási elemekkel” lehetővé teszi, hogy a legtermészetesebb módon a maximális komfortfokozatunkat figyelembe véve állítsuk be a kívánt érzést a pergolánk alatt. 35 °C  külső hőmérséklet esetén a pergola alatt akár 5-10 fokkal kedvezőbb lehet a hőmérséklet, és a hőérzet ennél is élvezetesebb lehet.

Pergola ötletek

A pergola felhasználhatósága nagyon széleskörű lehet, nagyban függ attól, hogy mire szeretnénk használni. A leggyakoribb felhasználási mód az, amikor kerti teraszként használjuk. Az oldala ebben az eseteben általában nyitott.

A másik közkedvelt felhasználási mód a kerti konyha funkció.
Nagyon sokan szeretnék a pergolát télen-nyáron használni, ilyenkor mindig valamilyen oldalfal telepítés szükséges, ami lehet üveg, fa, fixscreen vagy alumínium.

Milyen módon telepíthetőek a pergolák?

Alapvetően 6 típust különböztetünk meg, leggyakoribb a teljesen szabadon álló vagy falhoz szerelt szerkezet. Azonban ahány ház annyi szokás, ezért nagyon sok bioklimatikus pergola telepítési típussal találkozunk.

A pergola megépítése mérettől függően 1-3 napot vesz igénybe. A kerti pergola lehet falhoz rögzítve, de lehet szabadon álló szerkezet is. Falhoz rögzítés esetén szükséges, hogy a falazat beton vagy tégla legyen. A falazatnak kétszer olyan vastagnak kell lennie, mint a szigetelés.

Két tényező befolyásolja leginkább, milyen irányban álljanak a lamellák, illetve hogy milyen lehetőség van a szerkezet rögzítésére:

Pergola típusok

Mekkora az ideális méretű bioklimatikus pergola

A szerkezet méretét nagy mértékben meghatározza a teraszunk mérete, de ha egy 4 fős családnak keresünk megoldást minimum 4 m x 3 m szerkezet szükséges. Ez az a méret, ahol egy étkezőasztal könnyen körbejárható. Természetesen ennél kisebb bioklimatikus pergola is építhető. A leggyakoribb az 5 x 3 méretű, az általunk legnagyobb szerkezet a 8 x 5 m, azaz 40 m². A pergola méretétől nagyban függ a lamellák mérete is, a szerkezet méretével ez is növekszik.

Hogyan működik a lamella?

A lamelláktól alapvető fogyasztói elvárás, hogy teljeskörűen biztosítsák a vízmentes zárást és nagy terhelés esetén is stabilan és erősen álljon ellen az időjárás szélsőségeinek.

A lamellák nem csak alumínium lemezek, egy komplex gépezet, aminek feladata a tökéletes vízzárás biztosítása. Feladatuk, hogy elvezessék a vizet, kizárják a napot ha szükséges, de közben hangtalanul működjenek.

Bioklimatikus pergola választásakor érdemes különös gondot fordítani a lemezek szerkezetére, mert nagyon sok későbbi nehézségtől óvjuk meg magunkat:

Lamellák állása

Mennyit bírnak a lamellák?

Fontos szempont a valós külső tényezők figyelembe vétele:

  • mekkora a várható téli csapadék
  • mekkora a várható szélsebesség
  • és természetesen mekkora a rendelkezésre álló hely

Az egyes lamelláknak a különböző méretben más-más a terhelhetősége. Fontos kiemelni, hogy minden méretünk megfelel a gyártónk biztonsági szabványának.

Lamella fesztáv

Pergola ára

A pergola árát a méret, a szerkezet típusa, a lamellák nagysága és a helyi időjárási viszonyok határozzák meg. Más típus szükséges egy balatoni kikötőbe és más egy kertvárosi sorház középső lakásához. Egy standard pergola 12-16 négyzetméter között körülbelül 3-4 M Ft+ÁFÁ összegbe kerül telepítéssel. Az árat nagyban befolyásolják a kiegészítők: oldalfal, oldalüveg, világítás, fűtés.

Miért jó választás a bioklimatikus pergola?

Pergola-Fényjáték

A fix pergolák, gyakorlatilag teraszként működnek, míg egy mozgatható tetőrendszerként is funkcionáló lamellás vagy ponyvás pergola egyrészt nemcsak a napsugárzás, hanem a kisebb eső ellen is tökéletes védelmet nyújt. Másrészt pedig könnyedén elérhető velük részleges árnyékolás, sőt napozási szándék esetén a teljes teraszt nyitottá tudjuk tenni.

Pergola-Színezhetőség

Minden korszaknak megvannak a divatszínei, nagyon fontos azonban, hogy pergolánk teljes mértékben harmonizáljon, a házunkkal kertünkkel. Valahol házszíne, a nyílászáró színe és  tetőszíne között megtalálni a leginkább megfelelőt.

Pergola-UV védelem

Évről-évre egyre gyakrabban halljuk, hogy a káros UV-sugárzás miatt a melegebb időszakokban nem tanácsos a napon tartózkodni, ezenfelül már az árnyékban sem teljesen biztonságos. A modern pergolák – legyen szó akár az alumíniumlamellás, akár a ponyvás típusról – a napfény mellett képesek a káros sugárzást is alaposan megszűrni, aminek jóvoltából nyugodtan pihenhetünk a szabadban a legnagyobb kánikulák idején is. Nyilván bizonyos mennyiségű UV-sugárzás így is ér majd minket, hiszen a környezetünkből visszapattannak ránk, azonban közvetlenül, az árnyékoló rétegen keresztül teljesen biztonságos árnyékot kapunk, ami manapság óriási előnyt jelent.

Pergola-non stop használat

Rengeteg kültéri árnyékoló esetén jelent problémát, hogy éjszaka teljesen feleslegessé válnak, esetenként pedig még arra is alkalmatlanná, hogy összeüljünk alatta a barátainkkal, esetleg összebújjunk a párunkkal. Az új típusú fémpergoláknál azonban ez sem jelent problémát, hiszen míg napközben védenek minket a napsugárzás káros és kellemetlen hatásaitól, addig éjszaka az igény esetén beépíthető LED-világítással éppen elegendő fényt kapunk ahhoz – minimális fogyasztás mellett –, hogy könyvet olvassunk, vagy egy kerti parti esetén lássuk egymást a többiekkel, ami a kellemes nyári időben nagyon fontos szempont. Mindemelett, egyetlen gombnyomás, és máris láthatjuk a csillagokat is!

Pergola – biztonsági előírás

A napellenzők kapcsán gyakran hallani, hogy fontos megvédeni őket a nagyobb széltől és az esőtől, azonban a pergolákkal ezt a problémát is áthidalhatjuk. A fából készült árnyékolókban rendszeres karbantartás mellett eleve nem tud kárt tenni sem a szél, sem az eső, de még a hó vagy a fagy sem, a modern fémszerkezetes és mozgatható tetőrendszerrel ellátott típusok pedig úgy lettek kiképezve, hogy szintén nagy ellenállást tanúsítsanak. A nagy szél és az eső például egyáltalán nem árt nekik, ellenben nagy súlya miatt a hó már komoly károkat tehet bennük, éppen ezért a havas időszakokban érdemes mindig összegyűjteni a lamellákat és visszahúzni a ponyvát. Ezt az elővigyázatosságot leszámítva a mai előre gyártott ponyvák mindegyike kimagaslóan ellenáll még a hevesebb időjárási jelenségeknek is.

Pergola –  kiegészítők

A pergolák nagy előnyeként tarthatjuk még számon a változatos kiegészítők meglétét. A fából készült típusoknál egy ügyes asztalos bármilyen utólagos elemet hozzáépíthet az árnyékolóhoz, ezáltal oldalfalakat vagy szélfogókat, de a fémpergolák kapcsán sem kell lemondanunk az efféle extrákról. Olyannyira nem, hogy a pergolagyártók ma már komplett csomagokat állítanak elő, ezáltal a legkülönfélébb átlátszó oldalfalak, tolóajtók és egyéb megoldások segítenek abban, hogy egy zárt, az év minden időszakában – akár télikertként is – használható kültéri helyiséget kapjunk, melytől így távol tarthatjuk a szelet és a nagy hideget, ergo az időjárásra érzékenyebb bútorokat vásárolhatunk hozzá, sőt növényeket egyaránt tárolhatunk