Terratech

Röviden az alumíniumról

Gyakran emlegetjük. De mi is pontosan az alumínium?

Kis összefoglalót készítettünk az alapanyag történetéről és tulajdonságairól:

Az alumínium a földfémek csoportjába tartozó könnyűfém, melyet már az ókorban is ismertek (alumen, azaz timsó néven). Azonban nagy mennyiségben történő előállítására – sok évtizednyi kutatómunka után – csak 1886-ban került sor.

Az alumínium egy nagyon könnyű fém, mely súlyához képest kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért alkalmazzák nagy mennyiségben az iparban.

Ezüstös színű, és oxigén hatására a felületén pillanatok alatt természetes oxidréteg alakul ki, mely bevonatot képez, ezért erősen korrózióálló. A különböző felületkezelési módok, mint például az eloxálás, festés vagy lakkozás még tovább javíthatják ezt a tulajdonságát. Alkalmazása ezért ajánlott olyan helyeken, ahol a korrózióállóság kiemelkedően fontos, például kültéren.

Különösebb kezelés nélkül is évtizedekig gondozásmentesen rábízhatjuk épületeinket, hiszen hosszú élettartamú.

Alacsony olvadásponttal és sűrűséggel rendelkezik, jól megmunkálható. Megolvasztott állapotban számos módon feldolgozható. Az alumínium és ötvözetei tulajdonságainak köszönhetően napjaink általánosan elterjedt és széleskörűen felhasználható alapanyaga lett, hiszen könnyen alakítható, vágható és jól hegeszthető.

Környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve fontos, hogy az alumínium 100% -ban újrahasznosítható, és az eljárás során nem csökken a minősége. Újra olvasztása kevés energiát igényel.
Fő felhasználási területei a gépipar és az építőipar.